Stichting Caviaopvang

't Kuufke 

Regelmatig wordt er aan ons gevraagd of een cavia ook samen te houden is met een ander dier. Vaak vragen mensen dan of een konijn en een cavia samen kunnen of vogels, zoals kippen. Het ziet er misschien gezellig uit, maar een konijn en een cavia of kippen samen in een hok houden is absoluut niet aan te raden. Het zijn en blijven totaal verschillende diersoorten met een andere taal en voedselbehoeften. Hieronder gaan we hier uitgebreider op in.

 

Cavia en konijn

Gedrag
Het gedrag van cavia’s en konijnen is erg verschillend. Ze spreken gewoonweg elkaars taal niet. Cavia’s maken tal van geluiden om elkaar duidelijk te maken wat ze willen, denk aan klappertanden als ze boos zijn of als het echt uit de hand loopt groot maken en zijdelings opstellen om vervolgens te bijten. Konijnen grommen en stampen met hun achterpoten als ze boos zijn. Je begrijpt het vast al: ze snappen van elkaar dus niet dat ze boos zijn. Ze hebben immers geen woordenboek Cavia-Konijn of andersom bij de hand.

 

Sterker

Het is ook goed om je te beseffen dat als een konijn uit waarschuwing of boosheid stampt en een cavia op dat moment langsloopt er een kans is dat ze hem/haar (onbedoeld) ernstig kunnen verwonden. Konijnen zijn daarnaast ook territoriale dieren en kunnen hun territorium verdedigen. Een konijn is véél sterker dan de kleinere cavia. De kans dat een konijn hem verwond is aanwezig, denk dan aan verwondingen zoals interne bloedingen, gebroken ledematen maar ook flinke bijtwonden met soms nare abcessen tot gevolg. Ook een cavia kan een konijn, die toch al een dunne huid hebben, ernstig verwonden door hem te bijten. Vergelijk het samenleven voor jezelf eens met het samenleven van een mens met bijv. een gorilla. Je snapt elkaar niet en je medebewoner is ook nog eens een stuk sterker. Zo wil jij toch ook niet leven?

 

Voeding

Konijnen en cavia’s verschillen ook van voedselbehoeften. Het beste voorbeeld hiervan is de behoefte aan vitamine C. Een konijn kan namelijk zelf vitamine C aanmaken en een cavia niet, waardoor je dit door middel van voeding aan zult moeten bieden. Konijnen- en caviabrokken hebben dus een andere samenstelling. Waar je een cavia ook haast onbeperkt brokken kunt aanbieden, moet je hiervoor met een konijn veel voorzichtiger mee moeten om gaan. Konijnen hebben namelijk de neiging om snel (te) dik te worden en moeten dus gematigd brokken aangeboden krijgen.

 

Huisvesting

Konijnen en cavia’s hebben daarnaast ook een andere behoefte aan huisvesting. Een konijn heeft veel meer ruimte nodig dan een cavia, die kun je niet in een 1.20 m hok binnen in de woonkamer houden, waar dit voor een koppel cavia’s wel voldoende is. Konijnen houd je het liefst in een hok met dag en nacht toegang tot een grote ren van ten minste 2 m 2. Daarnaast willen konijnen ook graag kunnen graven en moet je in deze behoefte moeten voorzien, dit in tegenstelling tot cavia’s.

 

Conclusie

Wil je graag cavia’s en konijnen gaan houden? Kies er dan voor om ze hun eigen verblijf te geven met ieder een eigen soortgenootje. Een cavia houdt je samen met een andere cavia en een konijn met een ander konijn. Wij herplaatsen geen cavia’s bij konijnen, behalve als je deze dus gescheiden van elkaar houdt.

 

Cavia en andere diersoorten

Hierboven zijn wij uitgebreid op het verschil in gegaan tussen cavia’s en konijnen om uit te leggen waarom deze diersoorten, die helaas toch nog vaak samen worden gehouden, beter niet bij elkaar worden gehouden. We krijgen ook regelmatig de vraag of cavia’s samen kunnen met bijvoorbeeld vogels, zoals kippen, of überhaupt andere diersoorten. Ons antwoord is: Nee, cavia’s kun je beter gewoon met soortgenoten houden dan deze te willen combineren met andere diersoorten. Ze zijn vaak toch de kleinste ertussen en delven dan vaak het onderspit tegenover de andere diersoorten. Vogels bijv. vinden de kleine kraaloogjes maar wat interessant en kunnen er naar pikken met vervelende scenario’s aan oogproblemen tot gevolg. Ook is vogelpoep erg ammoniakrijk. Een cavia leeft op de grond en zal dus door de vogelpoep lopen, omdat deze ammoniakrijk is en erg zuur is kunnen cavia’s last krijgen van hun pootjes.

 

Conclusie

Vraag bij jezelf altijd even af, voordat je diersoorten gaat combineren, waarom je dat wilt gaan doen. De soorten zullen elkaar onderling niet begrijpen. Je loopt hierdoor risico’s op verwondingen en ze hebben daarnaast ook nog een eigen voedingsbehoefte. Geef de diersoorten daarom liever een eigen verblijf en geniet hier van, dan ze te combineren in één verblijf met alle risico’s van dien. 

 
E-mailen
Bellen
Map