Stichting Caviaopvang

't Kuufke

De cavia is een diertje dat bijna 24 uur per etmaal actief is.

Het is een sociaal levend dier dat zich uitstekend leent als gezelschapsdier. In de natuur leven deze dieren in kolonies, en ook als huisdier hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.

Daarom herplaatsen wij de cavia’s alleen per 2. Tenzij je zelf al een cavia hebt.

Wij adviseren altijd een combinatie van een gecastreerde beer en een zeug, omdat onze ervaringen hiermee het beste zijn. Zeugen kunnen nog wel eens kibbelen vanwege hun hormonen en beren kunnen samen gaan vechten.
Een gecastreerde beer samen met een zeug, gaat in vrijwel alle gevallen goed.
Het is aan te raden om uw eigen cavia mee te nemen naar de opvang om hem/haar bij ons in de opvang te koppelen.

Bovendien hebben we sterk de indruk dat als zeugen samen leven met een castraat, ze minder (snel) eierstokcysten ontwikkelen. De combinatie van een gecastreerde beer met een zeug verloopt eigenlijk altijd heel harmonieus....

Cavia’s produceren allerlei geluiden om te communiceren; ze maken bijvoorbeeld duidelijk dat ze aandacht willen, geschrokken zijn of honger hebben.
Cavia’s staan erom bekend dat ze vrijwel nooit bijten. Als ze ergens van schrikken, weren ze zich niet door middel van bijten, maar verstarren ze volledig.

Cavia’s zijn erg schoon op zichzelf en ze zullen dan ook meerdere malen per dag hun vacht poetsen en onderhouden.

Cavia's zijn van nature prooidieren en hebben een vluchtgedrag, dit is de reden waarom een cavia zal weglopen als je hem probeert te vangen.

Baby cavia's herplaatsen we nooit samen, altijd een iets ouder diertje met een baby. Baby's moeten nog erg veel leren om tot gelukkige sociale dieren op te groeien. Vergelijk het maar met 2 peuters, die stuur je ook niet alleen op vakantie.

Cavia's maken erg veel soorten geluiden.  Soms is het erg moeilijk om je cavia te begrijpen.

 
E-mailen
Bellen