Stichting Caviaopvang

't Kuufke

Waar hechten wij cavia's waarde aan? De leefomgeving, ruimte en de inrichting.

Er zijn veel manieren om een cavia te huisvesten.
Behalve de vraag of ik de cavia binnen houd, in een onverwarmde ruimte binnen of buiten of gewoon buiten houd.
Huisvesting voor de cavia bestaat ook nog eens in verschillende vormen. Een grove indeling is:
*Een standaard kooi tralies of plastic
*Een zelf gebouwde kooi
*Een caviaflat met meerdere verdiepingen
*Een ren
*En een buiten verblijf met ren en nachthok

Deze indelingen bestaan natuurlijk ook nog in allerlei combinaties. Dus de keuze is groot.
In dit artikel willen wij ingaan op de huisvesting binnenshuis en een cavia vriendelijke inrichting.

DE AFMETING:

De minimum afmeting die wij in de opvang hanteren in 100x50 voor 2 cavia's. In sommige landen is dat wettelijk geregeld of zijn er adviesregels die hier boven liggen.
Het advies ziet er een beetje anders uit en daarvoor moeten we even kijken naar de eigenschappen van ons huisdier.
De cavia leeft in een groep en eet graag, de cavia slaapt graag en de cavia rent graag. Voor een cavia sprint moet je zeker met 140 cm vrije lengte rekenen.
In de breedte is 50 cm eigenlijk te krap. Twee cavia's die proberen hun groente te verdedigen komen zo al niet langs elkaar heen.
Als je in de diepte nog een huisje erbij rekent kom je zeker op 70 cm en meer mag altijd.
Dus reken met 0,35 m² tot 0,5 m² per cavia en een dagelijkse uitloop. Bij een combinatie van twee of meer beertjes is het minimum oppervlakte 1m² per cavia om een kans op slagen te hebben, wij raden het houden van beertjes bij elkaar niet aan omdat het te vaak mis gaat.

DE KOOI:

Een standaard kooi is voor de meeste mensen de snelste oplossing om de cavia te huisvesten. Let er wel altijd op, dat de bak goed doorlucht, het is misschien makkelijk een kunststof bak te nemen omdat er geen zaagsel uit valt, maar voor de cavia is de stoffige omgeving zeker niet gezond en het kan makkelijk te warm worden.
Bij een natuurlijke leefomgeving voor de cavia hoort zo min mogelijk plastic.
Ook een gewone tralie kooi kan tot een villa omgebouwd worden door een interessante en variabele inrichting.

De ruimte in de hoogte kan door plankjes en hangmatjes beter benut worden.

Een zelf gebouwde kooi biedt natuurlijk nog meer mogelijkheden de afmeting en inrichting zelf te kiezen.
Let er op, dat de omranding minimaal 25cm hoog is. Goedkoop gehard glas vind je in de bouwmarkt of bij het Zweedse meubelhuis.
De bodem kan je het beste afdekken met vinyl, vijverfolie, betonplex-plaat of “Trespa” Als je er een randje van 5 cm bij plakt heb je een hok, dat goed schoon te houden en makkelijk afwasbaar is.
Een ren kan heel eenvoudig worden gebouwd door een stuk vinyl of vijverfolie op de grond te leggen en stroken karton te knippen van minimum 25cm hoog. Deze met plakband aan elkaar geplakt vormen de omheining en kunnen met strooisel gevuld worden. Het systeem is dan ook klapbaar en kan dus tijdelijk opgezet worden.


SLAPEN/SCHUILEN:

De cavia is een prooidier en een vluchtdier.
Als we hiermee rekening houden, dan komen we tot de ideale schuilplek voor de cavia. Een goed ruim dak en minstens twee openingen in de zijwanden of nog liever de hele lange kant open laten. Zo kunnen de diertjes altijd vluchten ook voor elkaar als ze eens een slechte bui hebben. Ze zitten nooit opgesloten in een huisje. Jammer genoeg zijn de industriële huisjes vaak niet voorzien van twee openingen maar wie een beetje handig is zaagt het raampje tot deur.
Voor een caviabedje reken je ongeveer 25 tot 30 cm. De cavia's liggen zelden tegen elkaar aan, maar wel altijd in elkaars buurt.
Ze stellen heel erg prijs op een zachte ondergrond. Een kussentje, een handdoekje en vooral fleece vinden ze heerlijk om op te liggen. Ook een steun in de rug of een hoofdkussentje word gewaardeerd. Dat is makkelijker gemaakt dan je denkt. Een bloempot onderschaal met een iets hogere rand gevuld met zaagsel of vlas of een framepje gebouwd uit 4 latjes gewoon onder een dak in het strooisel leggen.
Er is natuurlijk ook het een en ander aan kussentjes en theemutshuisjes te koop.

ETEN:

De cavia eet vooral hooi. Dit kan je aanbieden in een conventionele hooiruif of bal, maar je kunt het ook los in de kooi gooien. Dan is het een combinatie uit schuilplek, bedje en eten. Let er dan wel op, dat ze altijd vers hooi hebben omdat het sneller vervuild.
Water kan in drinkflessen of in een bak aangeboden worden. De natuurlijkere manier is een drinkbak en hij is makkelijker schoon te houden. Als die in de hoek op een steen staat, dan blijft die ook langer schoon.
Ik heb voor mijn cavia's een trapje naar een plateau (Minimum afmeting 30 cm x 50 cm), dat ook als schuilplaats dient. Bovenop geef ik vaak de groente omdat die dan niet in het zaagsel ligt en de drinkbak staat ook bovenop. Zo valt er geen zaagsel in.
Als je genoeg en verschillende groente voert, dan is het niet nodig biks te geven. Per dag een eetlepel biks per cavia in het strooisel op de grond gegooid is leuk voor de cavia om hem bezig te houden. En als dat op is gaat die aan het hooi verder.

SPELEN:

Een cavia is van nature nieuwsgierig. Het is dus altijd leuk is iets nieuws aan te bieden als het met eten of slapen te maken heeft, word het ook altijd wel onderzocht en gebruikt.
Met trapjes en plateaus, kun je je cavia's trainen zodat ze hun spieren gebruiken. Mijn cavia's springen uit de stand tot 25 cm op en af, ook de dikste cavia doet daar aan mee.
De jonge cavia's gebruiken de hangmatjes als trampoline, de oudere cavia's vreten zich zo lang door de bos hooi die er in ligt tot ze moe met een vol buikje in de hangmat neerploffen.
Een simpele kartonnen doos met twee hoog liggende gaten waar ze overheen moeten springen b.v.
In de grote bak heb ik nu houten stammen en takken gestapeld over een buis heen en ik leg er dagelijks een plak vers hooi overheen. Daar eten ze van, klimmen er bovenop en slapen tussen de takken in of schuilen.
In een ren is het wel leuk om de randen vrij te laten, zodat de cavia's echt een rondje kunnen rennen of popcornen. De huisjes kunnen dan in het midden staan.
Als de nieuwe inrichting niet meteen geaccepteerd word, kun je er ook altijd keutels in gooien, zodat de eigen geur (van de cavia dan) er aan zit.
Ook voor erg schuwe cavia's zijn er oplossingen om hem aan de nieuwe omgeving te wennen. Een paar wilgenbruggen of een handdoek over de kooi helpen hem met de omgeving bekend te raken en vertrouwen te geven. Het is niet de bedoeling alle schuilplaatsen uit het hok te halen omdat hij zich anders toch maar verstopt.

Heb je nog vragen over de huisvesting of wil je gewoon nog eens een paar ideeën op doen, dan kom toch gewoon nog eens langs in de opvang. Wij helpen je graag een caviavriendelijke huisvesting te creëren.

TIP
Bij het zweedse warenhuis zijn bestekbakken in verschillende maten in metaal of hout te koop. Deze zijn ideaal als hooiruif en kunnen ook in combinatie met een plank als dak tot hooihuis omgebouwd worden.

TIP
Voor een caviaflat zijn de opberg systemen Grom of Ivar makkelijk om te bouwen tot 3 etage flat. De hoekelementen zijn dan ook dieper dan 50cm. Met een paar planken en plexiglas is de fl
at snel klaar.

 
E-mailen
Bellen