Stichting Caviaopvang

't Kuufke

Bij een goede verzorging van de cavia hoort ook het zo veel mogelijk voorkomen van ziekten. Het lijkt alsof cavia's niet vaak ziek zijn, of zich in ieder geval niet 'ziek gedragen'. 

Het verraderlijke daarvan is echter dat het dan meestal te laat is. De diertjes zijn dan vaak al langer ziek en zullen snel sterven. Dit vraagt om extra aandacht en alertheid van de eigenaar. Overigens zijn goed verzorgde cavia's niet gauw ziek. 

Het risico van het opduiken van ziekten is bij cavia fokkers - die immers meer cavia's houden - groter dan bij iemand die maar 1 cavia heeft.

Een caviafokker heeft gelukkig meestal meer ervaring met zijn dieren en zal een bepaalde ziekte sneller herkennen en kunnen behandelen.
Moderne geneesmiddelen, zoals antibiotica, worden door cavia's niet zo goed verdragen. In de darmen bevinden zich bacteriën die een gunstige invloed hebben op de spijsvertering. 

Door een behandeling met antibiotica kan het evenwicht daarin verstoord raken. Het eventueel toedienen van geneesmiddelen dient daarom met de nodige voorzichtigheid te gebeuren.

Gelukkig bestaan er ook medicijnen die cavia's wel goed verdragen. In twijfelgevallen kun je via je dierenarts hulp inroepen van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, waar men veel ervaring heeft met caviaziekten.


Maatregelen die je zelf kunt nemen ter voorkoming of tijdige signalering van ziekten zijn:                                

    *op regelmatige tijdstippen voeren.

    *het menu dagelijks laten beginnen met een pluk goed hooi.

    *ervoor zorgen dat de voeding voldoende vitamine C bevat.

    *niet overvoeren met een bepaald soort voer;
     dus zo afwisselend mogelijk voeren.

    *het voerbakje en de drinkfles dagelijks schoonmaken.

    *het hok regelmatig verschonen.

    *de cavia nooit in de volle zon, wind en regen huisvesten.

    *tocht en vocht in het hok vermijden. 

    *weeg je cavia(s) elke week op een vaste dag en schrijf
     de resultaten op. Alleen zo zie je dat je cavia gewicht verliest.
     Is dat meer dan 50 gram per week dan moet je hulp zoeken. 

Let goed op de conditie van de cavia letten tijdens het voeren. Eet de cavia goed? Ziet het dier er goed uit? Ziet de mest er normaal uit? Is de cavia voldoende actief?

Zo nodig de lichaamstemperatuur controleren. De normale temperatuur van een cavia ligt tussen de 37.5 en 39 C. Pas daarboven spreken we van verhoging of koorts.
Als je cavia uit conditie raakt, moet je er zo snel mogelijk achter zien te komen wat de oorzaak daarvan is, om vervolgens passende maatregelen te nemen. Roep tijdig de hulp in van de dierenarts. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker het is om het dier te genezen. Sommige ziekten zijn moeilijk of zelfs niet te genezen. Probeer ze daarom te voorkomen.

Onderstaande zal zsm gepubliceerd worden. 

Diarree, Gasvorming, Leukemie, Luizen
Oorschurft, Paratyfus, Schurft (mijt), Tumoren
Gebitsproblemen, Verkoudheid, Wormen
Schimmel, Abcessen, Anaalzakverlamming,
Eierstokcystes, Blaasontsteking, Blaasgruis/stenen, Maden

 
E-mailen
Bellen