Stichting Caviaopvang

't Kuufke 

Voeding

Cavia’s zijn vegetariërs, dit betekent dat ze een dieet met alleen maar plantaardig voedsel mag worden aangeboden. Bevroren, gekookt of anderszins bewerkt voedsel is niet geschikt voor cavia’s. Hieronder volgt meer informatie over de voeding van cavia’s.

 

Hooi

Cavia’s eten vrijwel de hele dag door. Hun hoofdvoer is hooi en hebben ze de hele dag nodig. Bij cavia’s groeien hun tanden het hele leven door. Om ervoor te zorgen dat de tanden afslijten hebben ze hooi nodig, daarnaast is hooi ook erg belangrijk voor de spijsvertering. Om de cavia’s bezigheid te geven kun je het hooi aanbieden in bijvoorbeeld een hooibal.

 

Brokken

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Het is dus belangrijk dat je cavia’s in hun voer dit aanbiedt, dit kun je doen door brokjes waar vitamine C in zit te geven. In vrijwel elke brok die specifiek voor cavia’s is ontwikkelt zit dit standaard in. Je kunt ervoor kiezen om de cavia’s één soort brok aan te bieden of een gemengde brok, houdt bij gemengde brokken er wel rekening mee dat de cavia’s de lekkere dingen er uit selecteren. Geef de cavia’s geen konijnenbrokken of brokken voor andere dieren, hier zit namelijk geen vitamine C in en kunnen ook andere stoffen in zitten die niet goed voor ze zijn. Geef daarom alleen maar brokken die echt speciaal voor cavia’s zijn gemaakt.

 

Groente, fruit en kruiden

Naast hooi en brokken mag je de cavia’s een variatie van groentes, fruit en kruiden aanbieden. Welke groentes, fruit en kruiden geschikt zijn en niet staan op de pagina groente, fruit en kruiden beschreven.

 

Vitamine C

Zoals hierboven al beschreven kunnen cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Je kunt dit aanbieden in de vorm van brokken en groente, fruit en kruiden. In principe is dit voldoende. Sommige mensen kiezen ervoor om een vitamine C tabletje (50 mg per tablet) nog te geven, dit mag natuurlijk maar zou niet nodig hoeven zijn als je ze brokken en voldoende groente aanbiedt. Vitamine C druppels raden wij af, omdat deze maar een half uur werkzaam zijn als ze opgelost worden in water of in aanraking komen met zuurstof.

 

Water

Cavia’s moeten natuurlijk net als ieder ander dier elke dag van vers water worden voorzien. Je kunt ze het water het makkelijkste aanbieden in een drinkflesje. Een drinkbakje kan ook, maar deze kan wel snel vies worden doordat er bodembedekking e.d. in terecht komt.

Tip: een drinkflesje kun je gemakkelijk schoonmaken met een flessenborstel of door er ongekookte rijst en een beetje water in te doen en ermee te schudden. Doe dit met je vinger op de dop om de fles dicht te houden. Doe je dit met het dopje erop dan zal er rijst in het drinktuitje komen en verstoppen.

 

Lekkernijen

Als je jouw cavia graag iets lekkers aan wilt bieden kun je ze altijd van groente, kruiden of fruit voorzien. Mocht je een keer iets anders willen geven, dan raden we aan om ze iets op natuurlijke basis te geven. Denk aan gedroogde kruiden of geperste kruidenrollen.

Felgekleurde koekjes of snoepjes raden we af. Hier zitten kleurstoffen in en vaak veel suikers en zijn daarom niet erg gezond, daarnaast vinden veel cavia’s ze ook niet lekker. Calciumblokken of knaagstenen vergiftigen de nieren van de cavia’s en geven een verhoogde kans op blaasstenen en zijn daarom niet geschikt voor ze. Knabbelstaven mogen cavia’s wel hebben, maar omdat er veel suikers in zit is het goed deze met mate aan te bieden.

 
E-mailen
Bellen
Map